Direktlänk till inlägg 27 september 2010

10 steg till en bättre privatekonomi

Av Emma - 27 september 2010 07:16

Jag har blivit fondsparare/vuxen. Ja, det måste ju vara synonymt med varandra: fondsparare och vuxen. Syrran visade mig igår, så från och med nu sätter jag in 200 kr/mån på en fond det såg ut att ha gått ganska bra för. Äntligen börjar ekonomin se lovande ut. Eller så beror det på att det är första veckan på lönen. Om det känns lika bra sista veckan innan nästa lön, kommer jag att tro att det är sant.

Här följer en lista på 10 st åtgärder jag har gjort för att förbättra min ekonomi. Kommentera gärna om ni har fler förslag:

  1. Börjat spara 10% av lönen i tre olika sparanden: ett vanligt sparkonto, en fond och ett sparkonto jag delar med min sambo.
  2. Har gjort budget fram till januarilönen 2011. Här skriver jag upp precis allt jag kommer på att jag måste köpa/betala.
  3. Alla utgifter, som går under kategorierna “mat” och “övrigt som inte är budgeterat” skrivs ner. Varje kväll räknar jag ut hur mycket pengar jag har kvar att röra mig med.
  4. Jag har börjat plocka fram föremål jag ska sälja på blocket och kommer att göra en blocketannons i veckan.
  5. Har slutat stressa på fritiden, så att jag ska ha ro i kroppen att fokusera på detta.
  6. Betalat av ett av fyra lån. Nästa månad betalar jag av ett till.
  7. Har haft “möte” med en tjej på jobbet som har varit vegetarian i många år och fått billiga, enkla recept av henne. Hon har varit vegetarian även som student och kan därför det här med lågbudgetmat för oss som inte äter kött.
  8. Jag går alltid ut med detta till vänner jag ska träffa, så att dom vet att vi får hålla oss till billigare alternativ.
  9. Har börjat gå till ÖB i början av lönen och handlar då exempelvis duschcreme, shampoo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, diskmedel och toalettpapper för hela månaden. De fyra sistnämnda delar förstås jag och sambon på.
  10. Allt jag vet att jag måste lägga pengar på under månaden läggs det undan öronmärkta pengar till i mitt så kallade “budgetkonto” varje månad. Klockan 07:00 på lönedagen ska det ENDAST finnas några få tusenlappar kvar på lönekontot, ämnade för mat. Allt annat ska vara betalt, eller öronmärkt och överflyttat till budgetkontot.

Och detta har alltså lilla jag gjort. Lilla Emma som låg en hel bok efter alla andra på mattelektionerna i skolan och som i alla år har hållit för öronen när det har pratats ekonomi. Klarar jag det här nu kommer jag att få mycket självförtroende. Klarar jag det inte, har jag en back up plan. Då kommer min syster att öppna ett konto i sin bank, dit jag får föra över mina sparpengar och sedan får hon vaka över dem.

Har ni fler förslag? Jag är öppen för dem.

Massa kramar från hon som spelade luffarschack på mattelektionerna

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anna

27 september 2010 20:17

Man tackar för uppmärksamheten! :-) /Mat-vego-budget-Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma - 24 november 2010 06:30

Hej!   Jag har lämnat den här stackars bloggen i skymundan till förmån för en annan blogg, som jag hänvisar till tills vidare:   http://emmaostlind.pengakoll.nu/   Tack för mig! Emma ...

Av Emma - 19 augusti 2010 06:58

Sex dagar kvar. Pengarna är växlade. Åksjuketabletterna är inköpta. Väderleksrapporten är inspanad (såg inte så solig ut). Biljetten är utskriven. Jag har kikat på säkert 4000 bilder från Thailand. Nytt pass är införskaffat. Taxin till Arlanda är bes...

Av Emma - 12 augusti 2010 06:43

Igår testade jag att klara mitt mål igen. Jag klarade 2000 meter på 10:22 utan pauser. Första gången jag gjorde detta för 2 månader sen fick jag 10:20 utan pauser. Hejja mig! Hur som helst är låren och rumpan betydligt mer muskulösa än då. Det är det...

Av Emma - 11 augusti 2010 06:52

Igår joggade jag en liten kortsväng. Den var så kort att jag fick dåligt samvete. Så jag ställde mig och gjorde utfall i vardagsrummet i stället. För något år sedan kunde jag inte göra utfall. När jag lärde mig göra dem, räckte det gott och väl med f...

Av Emma - 9 augusti 2010 07:13

16 dagar till avfärd mot Thailand. 16 dagar till deadline.   Idag hade jag min tredje invägning och mätning. Vikten står envist stilla, men bukmåttet har nu minskat med exakt två centimeter. Så de två mål som stod på min måltavla från början är n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se